Potrebna strategija razvoja konditorske industrije

Bez autora
Dec 19 2010

Država bi trebalo da posveti više pažnje razvoju konditorske industrije, a za to je neophodna izrada dugoročne strategije u kojoj će ta industrija biti prepoznata kao prioriet. Konditorska industrija ima vrhunsku tehnologiju, kadrove i kvalitetne proizvode, ali ne uspeva da se značajnije nametne na stranim tržištima zbog previsokih cena sirovina i repromaterijala koji je čine nekonkurentnom. I pored postojećih teškoća, zbog otežanih uslova poslovanja, konditori uspeli da u spoljnotrgovinskoj razmeni ostvare suficit. Za devet meseci ove godine, zaključno sa septembrom, u spoljnotrgovinskoj razmeni ostvaren je suficit od 47,3 miliona dolara, što je za 9,5 miliona dolara, ili 25 odsto više od viška ostvarenog u prošloj godini. Kapaciteti ove industrije znatno veći od domaćih potreba pa moramo biti orijentisani na izvoz.

Potrebna strategija razvoja konditorske industrijeVlasnik kompanije "Pionir" i "Alko grupe" Miroljub Aleksić izjavio je da bi država trebalo da posveti više pažnje razvoju konditorske industrije, a za to je neophodna izrada dugoročne strategije u kojoj će ta industrija biti prepoznata kao prioriet.

Konditorska industrija ima vrhunsku tehnologiju, kadrove i kvalitetne proizvode, ali ne uspeva da se značajnije nametne na stranim tržištima  zbog previsokih cena sirovina i repromaterijala koji je čine nekonkurentnom, rekao je on. 

Aleksić je naglasio da su i pored postojećih teškoća, zbog otežanih uslova poslovanja, konditori uspeli da u spoljnotrgovinskoj razmeni ostvare suficit.  

"Za devet meseci ove godine, zaključno sa septembrom, u spoljnotrgovinskoj razmeni ostvaren je suficit od 47,3 miliona dolara, što je za 9,5 miliona dolara, ili 25 odsto više od viška ostvarenog u prošloj godini. Moram da naglasim, da su kapaciteti ove industrije znatno veći od domaćih potreba pa moramo biti orijentisani na izvoz", rekao je Aleksić. 

On je precizirao da konditroska industrija više od jedne trećine svojih proizvoda izvozi, od čega čak je plasman 90 odsto proizvoda ostvaren na tržištima zemalja - članica CEFTA. Aleksić je naglasio da ne treba izgubiti iz vida činjenicu da se sve  države, članice CEFTA sporazuma, u procesu liberalizacije trgovine sa Evropskom unijom i da će za tri do četiri godine trgovina konditorskim proizvodima biti bez carina, pa treba očekivati da će oni delom potisnuti proizvode iz Srbije. 

Prema njegovim rečima, domaća industrija bi trebalo da ispita mogućnost većeg korišćenja pogodnosti koje pružaju sporazumi o slobodnoj trgovini sa Ruskom Federacijom, Belorusijom, Turskom i zemljama CEFTA, ali i oni čija se primena uskoro očekuje (Kazahstan). 

"U razmeni sa Ruskom Federacijom imamo deficit, dok sa Belorusijom uopšte nemamo trgovine kada su u pitanju konditorski proizvodi", precizirao je Aleksić.   On je rekao da je svim sporazumima o slobodnoj trgovini predviđeno dinamičnije snižavanje carina za uvoz konditorskih proizvoda u odnosu na carine za osnovne sirovine koje ova industrija koristi.

Zbog toga je domaća kondistorska industrija pod pritiskom, ne samo zbog uvoza tih proizvoda, već i  visokih cena nekih osnovnih domaćih sirovina za prozivodnju (mleko u prahu, biljne masti, lešnik).

Prema podacima PKS, za deset meseci ove godine u konditorskoj industriji ostvarena je proizvodnja od 86.000 tona, što je za 10 odsto manje od one u istom periodu 2009. godine.

Pad proizvodnje zabeležen je u svim grupama proizvoda, a do smanjenja realizacije došlo je isključivo zbog pada prodaje na domaćem tržištu od čak 14 odsto,  ili za oko 9.300 tona.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik